Ahmet Paşa'nın eserleri nelerdir? Ahmet Paşa Kerem kasidesini neden yazmıştır? Ahmet Paşa hangi Kasidesiyle Fatih Sultan Mehmed den ba...
Ahmet Paşa'nın eserleri nelerdir? Ahmet Paşa Kerem kasidesini neden yazmıştır? Ahmet Paşa hangi Kasidesiyle Fatih Sultan Mehmed den bağışlanma talebinde bulunmuştur?
Şair ahmet paşa medresesi kim tarafından yaptırılmıştır? Şair ahmet paşa medresesi nerede? Şair ahmet paşa medresesine nasıl gidilir? Şair ahmet paşa medresesi ziyaret saatleri?
Sultan II.Murad ın kazaskeri veliyüddin Efendinin oğlu Fatih Sultan Mehmed döneminin (1451-1481) ünlü şair devlet adamı olan Ahmed Paşa tarafından 15.yüzyılda yaptırılmıştır.Ezine nin geyikli köyü bu medreseye vakfedildiği için Geyikli medrese olarak da bilinmektedir Yapıya Doğu cephesinden giriş bölümü olarak düzenlenmiş bir eyvan ile girilmektedir.Dikdörtgen bir forma sahip olan ve Kuzeydeki ova manzarasına acılan avlusunun ortasında bir şadırvan etrafında revaklar ve bunların da arkasında çatıları revak lardan daha alçak olarak biçimlenmiş odalar bulunmaktadır İçlerinde birer ocak ve birkaç niş bulunmaktadır.Avlunun güney tarafında mihrabı da bulunan bir dershane eyvanı bulunmaktadır.1999-2004. yılları arasında restore edilmiştir.Medrese günümüzde özel bir koleksiyonun sergilendiği Uluumay Osmanlı Halk kıyafetleri ve takıları müzesi olarak hizmet vermektedir.
Şair Ahmet Paşa Kimdir?
Kendisi Fatih Sultan Mehmet'in öğretmenidir. Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi’nin oğludur.
Milliyetçilikle ilgili çalışmaları yapan ilk şairdir.[kaynak belirtilmeli] Ahmet Paşa’nın nerede ve ne zaman doğduğu bilinmemekte ve değişik yerler ve tarihler ileri sürülmektedir. Latifi'nin Tezkere'sinde ve Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Künhü'l-Ahbâr adlı eserinde Bursa'da doğduğu yazılıdır. Sehî Tezkeresi ve Güldeste yazarı Beliğ ise onun Edirne'de doğduğunu söylerler. Aşıkpaşa Tezkeresi yazarı ise, Ahmed Paşa'nın varisi olan amca oğlu Edirneli Nâzır Çelebi'den alınan bilgilere göre, Edirneli olduğunu bildirir. Fuad Köprülü'ye göre , "Edirne’de yaptırılan cami ve imaret vakfiyesinin Veliyüddin tarafından tanzim edildiği ve şairimizin memuriyet hayatı hakkındaki kayıtlar düşünülürse, bu tarihten (830/1426) biraz evvel ya da biraz sonra doğmuştur" (İslâm Ansiklopedisi Ahmet Paşa maddesi). Son zamanlara kadar Edirne’de 'Veliyüddin oğlu' ismini taşıyan bir mahallenin ve mescidin bulunması, Ahmed Paşa'nın Edirne'de doğduğuna dair bir sağlam bir ipucu sayılabilir.
Ahmet Paşa eğitimini II. Murat döneminde Edirne’de yapmış ve o dönemde geçerli bilgiler yanında Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. Eğitimini bitirdikten sonra, önce Bursa’da Muradiye Medresesi’ne müderris olarak tayin edilmiş ve sonra 1451 (hicri 855)de Edirne Kadısı görevine atanmıştır. Fatih Sultan II. Mehmed'in tahta geçmesinden sonra kazasker olmuş ve onun muhasipliği ve öğretmenliği görevlerinde bulunmuştur. Sonra vezirlik rütbesine yükselmiştir. Sehî, Latîfî, Şakâik, Hasan Çelebi, Beyânî Tezkirelerine göre Fatih’in hizmetkârlarından birine laf attığı için; diğer kaynaklara göre padişahın bir gözdesine göz koyduğu için ve Âşık Çelebi'ye göre ise birkaç fesatçının iftirasına uğradığı için gazaba gelen padişah tarafından vezaretten azledilmiş ve hapse atılmıştır ve hatta öldürülmesi çok olasılık kazanmıştır. Bu olayın ortaya çıkması büyük bir ihtimalle bir saray entrikası, rekabeti, iftirası ve tevziratı sonucudur[kaynak belirtilmeli]. Yine söylentiye göre Ahmed Paşa "Kerem" redifli 35 beyitten oluşan ünlü kasidesini padişaha sunmuş ve bu nedenle affedilmiştir. Fakat edebiyat tarihçisi Ali Nihad Tarlan "Kerem" redifli kasidenin yazılışının başka bir nedeni olduğunu ve anlatılan olayın olasılığı gayet az, bir güzel hikâye olmaktan ileri gitmediğini belirtmektedir.
Ahmet Paşa, daha sonra otuz akçe yevmiyeli olarak ile Bursa’ya tayin edilip orada Orhaniye, Muradiye ve Emir Sultan medrese vakıflarının mütevelliliği ile görevlendirilmiştir. Sonra sırasıyla Sultanönü (Eskişehir), Tire ve Ankara'da sancak beyliği görevine atanmıştır. Fatih’in 1481’de ölümünden sonra II. Bayezid’in zamanında tekrar eski itibarını kazanıp Bursa’ya sancak beyi olarak tayin olunmuştur. O görevde iken 1496 (hicri 602) yılında Bursa'da ölmüş ve Muradiye Camii yanında kendi yaptırdığı medrese yanında gömülmüş ve sonradan bir türbe inşa edilmiştir.
Ahmed Paşa'nin zeki, zarif, nüktedan ve hazırcevap bir kişiliği olduğu belirtilmiştir. Ahmed Paşa yaşadığı zamanlarda devrinin en büyük şairi olarak kabul edilmiş ve saygı görmüştür.
Şair Ahmet Paşa'nın Edebi Kişiliği
Ahmed Paşa hem Gazel hem de Kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir Dizeleri divan şiirinin söz ve anlam özellikleriyle örülüdür İşlediği konular genellikle din dışı olup beşeri aşk konusundaki şiirler de Divan'inda önemli yer tutmaktadır. Dinî ve tasavvufî konulara rağbet göstermemiştir. Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler. Sonra gelen nesil şairlerden Ahi, Lamii, Necati, Zati ve Baki ona nazireler yazmışlardır. XIX. yüzyılda Ziya Paşa, üç şairi, Ahmed Paşa, Necati ve Zati'yi, "Türki suhana temel komuşlar" olarak tarif etmiş ve Ahmet Paşa'nın "Şeyhi ile Necati arasında yetişen şairlerden en büyüğü" olduğunu ifade etmiştir. Şairin ünü Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını aşmıştır.
Ancak bazı edebiyat kritikleri Ahmed Paşa'yi orijinallikten uzak görerek İran şairlerinden çevirmiş olduğu beyitleri kendine mal etmekle suçlamışlardır.
Ahmed Paşa'nın sanatının ve eserlerinin uygun bir şekilde değerlendirilmesi için aşırı övgü veya aşırı yerginin gerekmeyeceği şüphesizdir. Onun Türkçe divan şiirini yeni bir merhaleye ulaştırdığı ve onun için bir büyük şair sayılması gereği inkar edilemez
Ahmet Paşa'nın eserleri nelerdir?
Fatih Sultan Mehmet'e yazdığı “güneş, kerem”, Cem Sultan'a yazdığı “benefşe, ab” redifli kasideleri ünlüdür. Ayrıca “Vay gönül vay bu gönül vay gönül ey vay gönül” nakaratlı murabbası çok beğenilmiş ve bu esere nazireler söylenmiştir. Ahmet Paşa şiirlerini Divan'ında bir araya getirmiştir.
Ahmet Paşa hangi Kasidesiyle Fatih Sultan Mehmed den bağışlanma talebinde bulunmuştur?
Kerem Kasidesi 35 beyittir. İlk 29 beytinin methiye, son 6 beyti ise duadır. Şair padişahın elini buluta, ihsanları da yağmura benzetmiştir.
Ahmet Paşa Kerem kasidesini neden yazmıştır?
Tarlan'a göre, Ahmed Paşa Kerem kasidesini ölüm korkusuyla değil padişa- hın ilgisini ve beğenisini tekrar kazanmak için kaleme alır.
Şiirde Ahmet Paşa'nın hocası kimdir?
Kendisi Fatih Sultan Mehmet'in öğretmenidir. Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi'nin oğludur. Ahmet Paşa'nın nerede ve ne zaman doğduğu bilinmemekte ve değişik yerler ve tarihler ileri sürülmektedir.
Kerem Kasidesi kimin eseri?
Nazirecilik geleneği içinde önemli bir yere sahip olan “kerem” redifli kasidelerin ilki, nazire mecmualarına göre XV. yüzyılın büyük şairi Şeyhî tarafından yazılmıştır. Onu tanzir eden ilk şair Ahmed Paşa'dır.
Ahmet paşa medresesi ziyaret saatleri ve günleri?
Günümüzde Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Ve Takıları Müzesi Olarak Hizmet Veren Ahmet Paşa Medresesi Pazertesi Günleri Kapalı Oluyor Diğer Tüm Günleri İse 08:00-17:00 Saatleri Arası Açık Oluyor.
POET AHMED PASHA MADRASAH
This madrasah was built in the 15th centruy by ahmed pasha famous poet and statesman during the reing of mehmed the congueror (1451-1481) son of veliyüddin efendi a high judiciary officialof sultan murad II.as ezine s Geyikli village was dedicated to this madrasah it is also known as Geyikli madrasah this structure is accessed by an iwan at its east facede and its rectangular courtyard is opening towards the plain view at the north at its centre there is an ablution fountain there are riwags around it and rooms with roofs which are built lower than the riwags inside these rooms there is one fireplace and some niches each at the courtyards south there is a school iwan which also has a mihrab it was restored between 1999 and 2004.Madrasah currently serves as Uluumay museum Ottoman folk costumes and jewelry of a private collection.
ADRES: MURADİYE MAHALLESİ 2. MURAT CADDESİ (BEŞİKCİLER CD.) OSMANGAZİ/BURSA
ŞAİR AHMET PAŞA TÜRBESİ NASIL GİDİLİR YOL TARİFİ AL
HOW TO GET THE TOMB OF ŞAİR AHMET PAŞA GET DIRECTIONS
Osmanlının tarihi eserlerini ve bursaya kattıklarını yazılarınız sayesinde daha çok öğrenmiş oluyorum, bu güzel bilgilendirme yazısı için teşekkür ederim
YanıtlaSilDeğerli yorumunuz için ben teşekkür ederim
Sil